Siirry pääsisältöön

Valoa päin, hehkulamppu kerrallaan

Tämä vuodenaika on monille raskas pimeyden vuoksi. Monia väsyttää, on ilottomuutta ja aikaansaamattomuutta, kun on vaan pimeää ja pienetkin ilon aiheet on tuntunu menevän niin syvälle piiloon, että tulevat esiin aikaisintaan maaliskuussa. 
Meillähän ei täällä eteläisessä Suomessa oikeastaan ole edes pimeää. Kellon ympäri. Joulukuussakin on ollut aurinkoisia päiviä uskomattoman monta. Ihan siis aurinkoisia päiviä niin, että on joutunut lasit kaivamaan päähänsä. Miksi ei sitten kaikilla ole niin hankalaa? Onko kaamosoireilu jotain fysiologista johon ei itse voi vaikuttaa? Yllätytkö jos väitän, että ei?

Pimeys, varsinkin jatkuva sellainen, on kieltämättä raskasta jopa kaltaiselleni maailman syleilijälle. Kuten niin monta kertaa aiemminkin olen todennut, tämä tila ei ole pysyvä. Toki pimeä tulee joka ikinen vuosi. Sitä kutsutaan vuodenaikojen vaihteluksi. Niitä meillä Suomessa on neljä. Jos haluat niistä eroon, täytyy vaihtaa maata. Näin se vaan on. 
Voisitko sen sijaan opetella elämään asian kanssa? Pimeyden kanssa, kiinnittämällä enemmän huomiota tähtiin tai vaikka lyhtypylväisiin? Valo loistaa pimeään aikaan niin kauniisti. Kuu on kirkkaampi, tähtiä on taivas pullollaan, kynttilöiden ja takkatulen lämpö. Kyllä valoa on. Se saattaa tulla eri paikasta marraskuussa kuin heinäkuussa, mutta kyllä sitä on. 
"Ei kaikilla ole takkaa urpo!" nään jonkun miettivän. Mene ulos ja sytytä nuotio. Joudut näkemään vähän vaivaa, mutta saatpahan samalla vähän mieltä virkistävää raitista ilmaa ja elävän tulen katselu rauhoittaa. Sää olosuhteet on sitten vain varustelukysymys. 

Oman huomion kohdentaminen ei ainakaan ole ennalta määrätty asia. Jokainen itse valitsee millä tavalla huomionsa kiinnittää ja onko ajattelutapa jatkuvasti negatiivinen. Se jos joku on raskasta ja kuluttavaa. Asioilla on aina toinen puoli ja pilvistäkin voi löytää kultareunuksen. 
Jos pimeys väsyttää, hanki valoa. Ei hehkulamput, kuu ja tähdet aurinkoa korvaa, mutta mielelle saattaa tehdä yllättävänkin hyvää kohdistaa huomiota välillä muuhunkin kuin siihen jatkuvaan pimeyteen. 

Tämä itsestäänselvä ohje pätee elämän kaikilla osa-alueilla muutenkin. Ihminen voi opetella ajattelemaan asioita "outside the box" ja yllättyä siitä ettei kaikki olekaan ainaista paskaa ja vastoinkäymistä. Hyvinkin synkkä mieli voi muuttua. Mieltäkin pitää treenata.
Jos jatkuvasti huomaa vain huonon, tulee huonosta itseisarvo. Pessimismi on itseään toteuttava ennustus. "Ei mikään koskaan onnistu" ajattelutapa tekee itsestäänselväksi jatkuvan epäonnistumisen.

Pian, muutaman päivän päästä suorastaan, mennään taas valoa päin. Minuutti, tunti ja päivä kerrallaan lähestyy taas se aika kun valot on ulkona päällä koko ajan. Ei sekään kaikille sovi. Silloin on ratkaisuna erilaisia pimentäviä helpotuksia esimerkiksei meille, jotka heräämme pieneenkin valon pilkahdukseen ja joudumme etsimään unta erikoisiin aikoihin.
Lähes kaikkeen on olemassa ratkaisu ja usein ratkaisun avaimet on vieläpä meillä itsellämme. Mitäpä jos kaiveltais niitä taas vähän tarmokkaammin esille?

Rakastakaa toisianne! ✌&❤
-S

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pakkomielteenä parisuhde

Nykyään useinkin kuulee ihmetystä siitä, kun joku ei ole parisuhteessa. Jopa ihan oman ikäluokkani edustajat ihmettelevät mikä MINUSSA on vikana, kun en löydä ketään. Niin monesti kuin olen sanonutkin, että en mä ole jaksanut vielä edes etsiä. Kun kaverit viettävät parisuhteidensa 5-, 10- ja jopa jumankekka 20-vuotisjuhliaan mä mietin välillä, että ehkä se mun yksi oli ja meni jo. Aikuisiälläni mulla on ollut kolme pidempää suhdetta. Jos saisi niin yhden näistä kumittaisin kokonaan vaikkakin kaikkihan ne toisaalta "epäonnistui" aikanaan. Niistä jokainen on silti opettanut jos ei muuta, ainakin monia asioita itsestäni. Leikkimielisesti olen usein tehnyt listoja siitä mitä toiveita tulevalle kumppanille olis eikä niihin listoihin ole kuulunut ulkoiset ominaisuudet, vaikka toki valehtelisin jos väittäisin ettei niillä olisi mitään väliä. Siinä vaiheessa kuitenkin se tuuhea tukka, erottuvat hauikset ja siniset silmät jää toiseksi jos ihminen on ilkeä, persoonaton eikä osaa irrote

Superstressaajasta täyspäiväiseksi puunhalaajaksi

Kun työ on viimeisen päälle minuutti aikataulutettua, kaavamaista ehkä jopa, niin sitä vapaa-aikana kaipaa vähän rauhaa eikä ainakaan niitä aikatauluja. Tähän voit itse lisätä mieleisesi VenaileRauhassa vitsin. Toisaalta myös saan jotain sairasta tyydytystä siitä, että kalenteri alkaa elokuussa kesälomien jälkeen täyttymään päivä päivältä vaan tiukemmaksi ja tiukemmaksi. Myös ne vapaapäivät.  Vapaapäivien kalenterimerkinnät on kuitenkin onneksi niitä mitkä tuottaa iloa ja mielihyvää.  Lasten harrastusten seuraaminen on omien harrastusten ohella parasta mitä tiedän. Koen myös olevani ihan poikkeuksellisen onnekas, että mulla on mahdollisuus tarjota mun lapsille harrastuksia.  Joka maanantai kun uusi viikko alkaa, mä suunnittelen sen viikon aikataulun valmiiksi. Ei siksi että mä suorittaisin elämää, vaan siksi että mä näen missä kohtaa mulla on aikaa tehdä niitä asioita mitkä mulle tuottaa kaikista eniten iloa.  Viikonpäiväthän tavallaan on menettänyt merkityksensä vuorotöi

Menneisyyden vanki(ko)

 Tässä on viime aikoina käyty menneisyyden kanssa niin veristä kädenvääntöä kuin se fyysisiltä vammoilta säästyen vain suinkin on mahdollista. Joutunut kohtaamaan omat pahimmat pelkonsa silmästä silmään, käymään läpi asioita joita en ole kahteenkymmeneen vuoteen sanonut ääneen. Niinhän ne asiat unohtuu ja haavat paranee? Puhutaan puhutaan, mutta lakataan sit vaan puhumasta niin ne unohtuu. Unohtuuhan ne, mutta vain kaivautuakseen kriittisellä hetkellä uudestaan esiin. Ehkä just kliseisesti sillon, kun vähiten osaat odottaa. Oon elänyt menneessä hyvin erilaista elämää. Sillon se ei tuntunu kovin ihmeelliseltä, kadunko? En mä kadu. Ihmettelen lähinnä miten radikaalisti mieli voi muuttua. Olisinko voinut tehdä toisenlaisia valintoja? Tietenkin, kaikkihan me voidaan. Tähän taas se vanha ärsyttävä "en olis tämmönen jos olisin valinnut toisin". Enkä oliskaan.  Ehkä asioiden todella vaan täytyy tapahtua, jotta menneeseen on palattava. Vain sen verran, että ravistelee ne menneisyyden